• Ontmoet de teamleiders

Aan welk team geef je leiding?

Edwin

"Ik geef leiding aan het team functioneel beheerders en consultants. Wat ik daar leuk aan vind, is het sturen van mensen, hen door middel van coaching een bepaalde richting in helpen. Bij de planning van projecten komt soms een heleboel op ze af. Daar help ik dan bij – hoe kun je alles zo goed mogelijk plannen. Die duidelijkheid is fijn voor zowel onze klanten als de collega zelf. Daarnaast doe ik zelf ook project- en accountmanagement bij klanten en probeer ik nieuwe klanten binnen te halen. Juist die afwisseling spreekt mij erg aan."


Kees

"Ik geef leiding aan de developers en beheer. Daar ben ik eigenlijk ingerold, ik ben bij OIS komen werken als developer en niet als leidinggevende. Ik heb me echter altijd geïnteresseerd in het hoe en wat waar collega’s in het gehele bedrijf mee bezig zijn en probeer aansluiting tussen ieders werkzaamheden en niveau te vinden. Ik heb behoefte aan het ontwikkelen van standaard processen en aan gestructureerd en secuur werken, maar wanneer de omstandigheden er naar zijn schakelen we met zijn allen ook makkelijk naar “dit moet NU opgelost worden”. Onze klanten weten dat en zijn daar unaniem van onder de indruk. Daar ben ik trots op. Als leidinggevende heb ik de kans en verantwoordelijkheid dit uit te dragen en ik mag mede bepalen waar we met onze club naar toe moeten, hoe daar te komen en welk talent waar in te zetten. Daarnaast vind ik het coachen erg leuk. Opmerken waar iemands talent ligt of waar iemand juist nog kan verbeteren en samen kijken hoe je dat in balans brengt. Ik zit nog steeds graag aan de knoppen, wanneer daar gelegenheid voor is."

Wat is voor jouw team een grote uitdaging?

Kees

"Bij OIS hebben we een breed scala aan oplossingen welke in een combinatie van ons basis framework en diverse aanvullende technieken zijn ontwikkeld. Onze developers weten vaak van 1 oplossing alles van voor tot achter. Technisch is iedereen breed inzetbaar, maar men zal ingewerkt moeten worden in het product. Dat noem ik een soort verdeling van kennis in zuilen. Terwijl we nu streven naar inzet van nieuwe techniek op basis van een verdeling in lagen, met inzetbaarheid van developers over meerdere oplossingen. Het is natuurlijk altijd fijn om een paar van die duizendpoten te hebben die alles van een oplossing weten, maar dat maakt ontkoppeling en werving lastiger. Mijn uitdaging is dus om enerzijds de technieken te gaan veranderen en anderzijds de kennisverdeling en structuur van het team anders in te zetten."


Edwin

"Wat ik vooral een uitdaging vind, is om de organisatie draaiende te houden terwijl je in een soort verbouwing zit. Je wilt dus iets in je organisatie omgooien, je gaat een andere techniek gebruiken en je gaat op alle fronten vernieuwen. Maar je zit nog steeds met hetzelfde aantal collega’s die het huidige werk moeten doen."

Waar wil je met het team naar toe en hoe draagt een nieuwe collega daaraan bij?

Edwin

"We gaan een commerciëlere inslag in de afdeling aanbrengen. Daarnaast is er een aantal collega’s die op termijn gaat doorgroeien. Door nieuwe collega’s die de huidige taken van deze mensen kunnen overnemen, ontstaat er ruimte voor doorgroei."


Kees

"Een nieuwe collega zal meer in de verdeling in lagen passen. Hij of zij heeft dus meer technische focus op óf back end, óf front end met goed inzicht in de manier waarop deze lagen op elkaar aansluiten. Daarbij wordt een frisse blik gewaardeerd. Een nieuwe collega draagt dus bij aan die vernieuwing, kan ons helpen en de weg wijzen. Met het team wil ik met evenveel enthousiasme als de afgelopen jaren een nieuwe structuur en basis aanleggen, waar onze mensen eenvoudig op aansluiten en waar klanten zich goed in kunnen vinden."

Wat maakt OIS Softwaremakers een interessante werkgever?

Kees

"We hebben sterke, ervaren mensen. We vormen een hecht team, ook over de afdelingen heen. Mensen gaan er voor en zijn verbonden met elkaar. Men kijkt verder dan alleen een opdracht die afgerond moet worden, kijken naar wat anderen doen, hoe het bedrijf het hebben wil en hoe zij daar een rol in kunnen spelen. Daarbij halen onze mensen energie uit elkaar helpen. We zijn mensen die heel graag dingen leren. Waarom je hier bij zou willen werken? Omdat je het gevoel hebt hier thuis te horen. En als developer ben je écht met techniek bezig, omdat daar je hart en ziel ligt. Niet omdat je van schoolverlater binnen 4 jaar projectmanager wil worden. Maar je wilt wel mooie dingen neerzetten, met zijn allen. Dat gevoel van saamhorigheid ervaren."


Edwin

"Ik denk daarnaast het feit dat we grote, aansprekende klanten hebben met mooie projecten vanuit een sociaal maatschappelijke insteek. De mensen die hier al werken, zijn heel kundig. Daar kun je als nieuwe collega heel veel van leren, waarbij je wordt meegenomen in het hele proces. En daar komt een gezonde dosis humor bij."

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden bij OIS?

Edwin

"Wat is groei? Ik zie groei als het opbouwen van kennis en vaardigheden. En dat staat los van een functie. Je kunt in elke functie binnen OIS zowel in de breedte als diepte groeien. Zo zie je bijvoorbeeld collega's die na een aantal jaar nog steeds in de functie van consultant werken, maar zich in de loop van de jaren met steeds meer complexe projecten bezig houden. Daar tegenover hebben we ook collega's die beginnen als servicedesk medewerker, maar bijvoorbeeld groeien richting functioneel beheerder en in sommige gevallen ook als consultant aan de slag gaan."


Kees

"Voor de techniek kun je enerzijds in de breedte doorgroeien en anderzijds in de diepte. Het hangt heel erg af van waar iemands voorkeuren en kwaliteiten liggen. We eisen van al onze developers dat ze de klant te woord kunnen staan, maar in welke mate wordt bepaald door de wensen van de persoon. Sommige developers hebben daar zo’n goede feeling voor dat ze zich richting consultancy ontwikkelen. De meeste developers willen echter meer technieken en omgevingen en meer van de hoed en de rand weten en dat zien we graag."

Wat is jullie advies voor iemand die bij OIS solliciteert?

Kees

"Je moet hier komen solliciteren omdat je het interessant vindt waar we mee bezig zijn. Of dat nou functioneel of technisch is. Je moet het interessant vinden om met een hechte club mensen écht lekker aan de slag te gaan."


Edwin

"Don’t waste time trying to be someone you’re not. Zet die quote er maar in!"

Edwin
Kees